ورود بازار مسکن به رکود ۴ ساله؟
ورود بازار مسکن به رکود ۴ ساله؟
«آرامش پس از توفان»؛ این شاید بهترین توصیف برای شرایط بازاری باشد که با کوچکترین تغییر، تبعاتی طولانیمدت را برای میلیونها ایرانی به وجود میآورد و این روزها در حالی به ثبات و درجا زدن رسیده که در تمام ماههای قبل با سرعتی مهار نشدنی، یک موج تورمی جدید را تجربه میکرد.
به گزارش سازه جو: به نقل از اعتماد، صنعت ساختمان و بازار مسکن در ایران بارها ثابت کردهاند که در افزایش یا کاهش قیمتها، مسیر خاص خود را طی میکنند و حتی اگر اقتصاد کشور با بزرگترین ضربات و تکانههای جدید مواجه شود نیز مسکن حساب خود را از بدنه اقتصادی کشور جدا میکند. مهمترین نمونه برای اثبات این فرضیه روندی است که این بازار در سالهای میانی دهه 90 طی میکرد؛ جایی که اقتصاد ایران تورم بعضا بالای 40درصد را
سرآغاز یک رکود جدید؟
با وجود آنکه شرایط به وجود آمده در بازار مسکن برای بسیاری از افراد جامعه غیرقابل درک و تحمل است، اما تجربه این بازار در تمام دهههای گذشته چنین روالی را نشان میدهد. شاید نزدیکترین تجربه به ثبت رسیده در این زمینه مربوط به اواسط دهه 80 میشود؛ جایی که قیمت خانه ناگهان با یک جهش قیمتی مواجه شد و همین مساله برای بسیاری از خانوارها شرایطی دشوار ساخت که نتیجهاش رکودی طولانیمدت در بازار خانه بود. حالا و پس از ثبت جدیدترین شوکهای تورمی در بازار مسکن، برخی کارشناسان معتقدند احتمال شکلگیری یک دوره رکودی 4 ساله در بازار وجود دارد؛ رکودی که به نظر نخستین نشانههای آن لااقل در کوتاهمدت نمایان شده است. جدیدترین گزارش بانک مرکزی از آمار معاملات مسکن تهران در تیر ماه سال جاری نشان میدهد که تمام رقمها در بازار خانه به یک ثبات نسبی رسیده است.
مصرفکنندگان واقعی فراموش شدهاند
جمشید عدالتخواه، کارشناس اقتصاد مسکن ریشه اصلی کاهش معاملات مسکن در ماههای گذشته را در دو عامل مجزا از هم تعریف میکند و معتقد است برای تحلیل بازار، باید میان مصرفکنندگان نهایی و آنها که برای سودآوری در بازار مسکن سرمایهگذاری میکنند یک تفاوت جدی قائل شد.
به گفته او، ثبات قیمتها پس از افزایش قابلتوجهی که در ماههای گذشته به ثبت رسیده بود، عاملی اصلی در کاهش سودآوری بازار مسکن شده و علت بخشی از این کاهش معاملات این است که سرمایهگذاران ترجیح دادهاند پول خود را به دیگر بازارها منتقل کنند.
گسیل سرمایهها به مسکن ترکیه؟
آنچه در روند کاهشی معاملات در بازار مسکن داخلی رخ داده، در بازارهای خارجی مانند ترکیه روندی عکس دارد. جدیدترین آمارهای ارایه شده از سوی دولت ترکیه نشان میدهد که تعداد ایرانیهایی که در این بازار خانه خریدهاند بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. براساس گزارشی که ایرنا منتشر کرده، ایرانیها تنها طی ۶ ماه، ۲ هزار و ۲۰۲ خانه در ترکیه برابر با ۵۵۰ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار خریدهاند؛ خانههایی که اگر با میانگین قیمت دلار ۱۲ هزار تومانی محاسبه شود، قیمت هر کدام از آنها حداقل ۳ میلیارد تومان است. با این حساب ۶هزار و ۶۰۶ میلیارد تومان از منابع ارزی کشور، تبدیل به خانه در ترکیه شده است. در کنار این عددها، مهاجرت ایرانیها به ترکیه نیز ۱۵۰درصد افزایش یافته است.
دیدگاهتان را بنویسید