رهن معکوس؛ تسهیلاتی که پس از فوت باز پرداخت میشود!
رهن معکوس؛ تسهیلاتی که پس از فوت باز پرداخت میشود!
در ایران انواع زیادی از وامها و تسهیلات برای خرید و ساخت مسکن، بازرگانی و تجارت، قرضالحسنه و غیره وجود دارد که افراد بنا بر شرایط مالی و وثایق مطلوب بانکها میتوانند از آن استفاده کنند.
اما نوع دیگری از وام و تسهیلات وجود دارد که شاید اغلب ما تاکنون نام آن را نشنیده باشیم. «رهن معکوس» که شاید جذابترین نوع وامهای بانکی نیز باشد، گونهای از تسهیلات با وثیقهگیری مسکن افراد است که در کشورهای توسعهیافته همچون آمریکا و کانادا طرفداران زیادی هم دارد.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، نکته جالب آنکه برخلاف انواع تسهیلاتی که با هدف پوششدهی جوانان انجام میگیرد، جامعه هدف این نوع از تسهیلات سالمندان هستند. رهن معکوس به دلیل نوع وثیقه ملکی خود، در پیوند عمیقی با بازار مسکن و ثبات قیمتها قرار دارد از همین رو ممکن است در بازارهایی که دچار نوسانات تورمی و قیمتی هستند با مشکلاتی در اجرا مواجه شود.
رهن معکوس چیست؟
پس از ورود یورو به مبادلات پولی، تحولات بانکی در کشورهای اتحادیه اروپا سبب رشد بازارهای مالی شد که توانست تاثیرات شگرفی در بازارهای رهنی ایجاد کند. بهویژه آنکه وامهای رهنی معمولا توسط بانکها ارائه میشوند. یکی از همین انواع رهن که به شدت توسعه داشته است، رهن معکوس بوده که با توجه به تورم کنترلشده در اروپا و دیگر کشورهای توسعهیافته نظیر آمریکا و کانادا، مثبت ارزیابی میشود. این محصول رهنی بانکها این بار به سالمندان دارای خانه تعلق میگیرد تا از طریق تبدیل دارایی خود بتوانند از سیستم بانکی استقراض کنند. در این عقد مالی دارایی افراد به صورت رهن حکمی و نه حقوقی در وثیقه میماند و در قالب آن، ملک فقط با حکم دادگاه تحت مالکیت رهنگیرنده قرار میگیرد.
تحقق اهداف فردی با تسهیلات رهنی
در نظر بگیرید یک زوج در تمام طول زندگی، همواره در تلاش و کوشش برای تامین رفاه زندگی خود و فرزندان بودهاند و در این راستا هر گونه هزینه اضافه برای تفریح، سفر، عینیکردن ایدهها و خلاقیتها و رسیدن به رویاهای دوران جوانی را از خود دریغ کردهاند. اکنون با ورود به سنین سالمندی و استقلال فرزندان چه آرزویی خواهند داشت؟ ایرانگردی؟ جهانگردی؟ خرید آنچه همواره در آن صرفهجویی کردهاند؟ استخدام پرستار و خدمتکار شخصی؟ یا رفع هر نیاز دیگری که در زندگی دارند. اما حقوق بازنشستگی تا چه میزان میتواند رویاهای آنان را محقق کند؟ شاید این شرایط برای سالمندان ایرانی به خوبی ملموس و قابل درک باشد اما ادامه آن یعنی رهن معکوس تا کنون هرگز در ایران تجربه نشده است.
در خدمت یا خیانت به رفاه اجتماعی؟
اما این شیوه رهندهی هنوز در آغاز راه قرار دارد. اگرچه استقبال از آن خوب بوده است اما هنوز مشخص نیست که در برآوردی کلی چگونه عمل خواهد کرد. حسین عبدهتبریزی- اقتصاددان- از فراگیر شدن رهن معکوس بهعنوان پدیده جدید بانکداری در غرب یاد کرده و در یادداشت خود مینویسد: با افزایش سالمندان در کشورهای مختلف، بانکهای جهان محصول جدیدی را به بازار اعتبارات مصرفی ارائه دادهاند که رهن معکوس نامیده میشود. او میافزاید: منظور از «رهن»، اعطای وام بلندمدت مثلا سی ساله به خریداران مسکن است؛ کاری که در ایران در مقیاس محدود بانک مسکن انجام می دهد. اما سالمندان به وام رهنی نیازی ندارند؛ عموما در جوانی وام رهنی گرفته و خانه خود را خریده و اقساط وام را پرداخته و با بانک تسویه کردهاند.
دیدگاهتان را بنویسید