FRP چیست ؟
FRP چیست ؟
FRP چیست ؟ کاربرد FRP و مشخصات آن چیست ؟الیاف FRP که عموما بصورت پارچه های FRP مورد استفاده قرار میگیرند از دو ماده ی اصلی ، فیبر و ماتریس شکل گرفته اند . ماتریس بکار رفته در الیاف FRP نیز از برخی مواد شیمیایی مثل رزین های اپوکسی و پلی استر تشکیل شده است و به منظور افزایش برخی ویژگی های مکانیکی و شیمیایی افزودنی های خاصی در آنها بکار می رود .
برخی از مهم ترین ویژگی های FRP عبارتند از :
۱- وزن ناچیز و بسیار پایین الیاف FRP
۲- مقاومت کششی بالای الیاف FRP
۳- سختی زیاد الیاف FRP و عدم آسیب پذیری آنها در برابر خوردگی و سایر هوامل آسیب زای محیطی
۴- رسانایی الکتریکی و مغناتیسی الیاف FRP
۵- قابلیت تقویت خارجی سازه به کمک الیاف FRP
۶- سرعت بالا و سهولت در اجرای الیاف FRP
۷- حمل و نقل آسان الیاف FRP
عدم نیاز به تمدید در عناصر تقویت شده با الیاف FRP
تاریخچه ی الیاف FRP
در گذشته برای تقویت سازه های بتنی و بتن از فولاد استفاده میشد , امروزه مواد غیر فلزی از جمله الیاف FRP اف آر پی برای مقاوم سازی بتن به شدت مورد توجه مهندسین ساختمان قرار گرفته است .
ویژگی های الیاف FRP
1) وزن الیاف FRP : یکی از مشخصات FRP وزن بسیار ناچیز الیاف FRP است در واقع یکی از مهم ترین مشخصات FRP اف آر پی نسبت بالای مقاومت به وزن الیاف FRP است .
2) مقاومت کششی الیاف FRP :
مقاومت کششی بالای الیاف FRP از مشخصات الیاف FRP است ، مقاومت کششی الیاف FRP از مقاومت کششی فولاد بیشتر است .
3) مقاومت الیاف FRP در برابر خوردگی :
یکی از مهمترین مشخصات الیاف FRP مقاومت آنها در برابر خوردگی است . مقاومت بالای FRP در برابر عوامل شیمیایی محیطی و خوردگی از مهم ترین مشخصات FRP اف آر پی است که سبب تمایز این محصول نسبت به سایر مصالح مقاوم سازی شده است .
4) مدول الاستیسیته الیاف FRP:
الیاف FRP دارای مدول الاستیسیته ی مناسبی هستند . مدول الاستیسیته ی قابل قبول الیاف FRP که از مشخصات مهم الیاف FRP است سبب افزایش بکارگیری این محصول در مقاوم سازی ساختمان و تقویت سازه های بتنی شده است .
5) عایق مغناتیسی الیاف FRP :
FRP دارای اصیت عایق بودن مناسبی می باشد . بنابراین اجرای FRP اف آر پی در ماطق حساس به امواج الکتریکی و مغناتیسی جایگزین مناسبی برای سایر روش های مقاوم سازی ساختمان است .
6) مقاومت در برابر خستگی در الیاف FRP : خستگی مصالح ساختمانی بویژه در اجزایی که تحت فشار زیادی از بارها قرار دارند ممکن است منجر به شکست و در نهایت آسیب شود .
7) چسبندگی الیاف FRP :
میزان چسبندگی هر متریالی که بعنوان ماده ای جهت مسلح سازی بتن بکار برود از اهمیت زیادی برخوردار است.
موارد استفاده از الیاف FRP اف آر پی
از ویژگی های شاخص الیاف FRP مقاومت بالای آنها در برابر خوردگی ، سهولت در اجرا و سبکی آن می باشد . همین ویژگی ها از دلایل اصلی استفاده از الیاف FRP جهت افزایش عمر بهبره برداری سازه و ارتقای زیر ساخت های شهری می باشد .
انواع مصالح الیاف FRP اف آر پی
1- میله های کامپوزیتی FRP چیست ؟
یکی از مصالح FRPمیلگردهای کامپوزیتی FRP هستند . این میله ها از کامپوزیت های FRP ساخته شده اند .
2- شبکه های کامپوزیتی FRP چیست ؟
یکی از انواع مصالح FRP شبکه های کامپوزیتی آن است . این شبکه های کامپوزیتی از برخورد میله های FRP در 2 جهت یا 3 جهت تشکیل شده اند . از این شبکه ها عموما برای مسلح سازی بتن بکار می رود .
3- کابل ، طناب و تاندن های پیش تنیدگی FRP : کابل ها و طناب های FRP یکی از مصالح FRP می باشند که مشابه میله های کامپوزیتی FRP است که دارای خاصیت انعطاف پذیری می باشند .
4– ورقه های کامپوزیتی FRP چیست ؟
این ورقه های کامپوزیتی دارای ضخامت چند میلی متری می باشند و قابلیت اتصال به بتن را با کمک چسب های مناسب دارند .
5- پروفیل های ساختمانی FRP چیست ؟
مصالح FRP در شکل پروفیل های ساختمانی نیز تولید می شوند که در اشکال I ، T ، نبشی و ناودانی موجود می باشند . پروفیل های FRP ساخته شده از مصالح FRP به عنوان جایگزین برای قطعات و سازه های فولادی بکار می روند .
6-کامپوزیت های FRP چیست ؟
کامپوزیت های FRP از مصالح FRP هستند که شامل دو جزء هستند , الیاف و ماتریس .
الیاف یا همان فیبرها 30% تا 70% حجم کامپوزیت و 50% وزن آنها را شامل می شوند .
7- ورقه های FRP چیست ؟
ورقه های FRP از چیدمان چند لایه ی نازک FRP به روی یکدیگر به همراه رزین که جهت رسیدن به ضخامت و مشخصات فیزیکی و مکانیکی فشرده سازی می شوند تشکیل شده است .
دیدگاهتان را بنویسید