همه چیز در رابطه با خاک
خاک: مخلوطی تشکیل شده از مواد آلی و معدنی می باشد که حاصل تخریب سنگ ها به سبب هوازدگی و فرسایش است . فرسایش فرآیندی است که تحت عوامل فیزیکی و شیمیایی ، سنگ ها تغییر شکل داده و به قطعات ریزتر تبدیل می شوند .
در مناطق مختلف ، بر حسب شرایط محیطی نوع و ترکیب خاک متفاوت می باشد . زمین مانند یک کیک خامه ای از لایه های مختلف تشکیل شده است که هر یک دارای خصوصیاتی متفاوت هستند .
آزمایش خاک:
شناسایی خاک می تواند به وسیله نمونه برداری انجام پذیرد . نمونه را به آزمایشگاه برده و در آنجا ابتدا دانه های متشکله را از نظر اندازه و درشتی بررسی می کنند . همچنین نسبت وزنی آنها را با یکدیگر سنجیده که به این عمل تجزیه و تحلیل دانه بندی می گویند . سپس توسط آزمایش های مختلف مواد و عناصر تشکیل دهنده آن را بررسی می کنند .
بیشترین کانی تشکیل دهنده لای و ماسه کوارتز ( سیلیس ) است و در سنگ ها بیشتر فلدسبار وجود دارد و این به دلیل است که فلدسبار حل شدنی تر از سیلیس می باشد .
-
طبقه بندی خاک:
در این طبقه بندی از نظر علم خاکشناسی به سه دسته زیر تقسیم می شوند :
- درشت بافت ( خاکهای شنی )
- متوسط بافت ( سیلیت و ماسه )
- ریز بافت ( خاکهای رسی )
خاکهای درشت بافت به علت دارا بودن منافذ بیشتر نسبت به ریز بافت ها ، ظرفیت نگهداری آب در آنها کمتر است . در نتیجه خاک های رسی نسبت به دو گروه دیگر دارای ظرفیت بیشتری برای نگهداری آب هستند .
کاربرد خاک در صنعت :
خاک در صنایع مختلف استفاده می شود . یکی از صنایعی که بسیار مهم است صنعت ساختمان سازی است . ترکیب و نوع آن در تولید مصالح ساختمانی اثرگذار است .
در ابتدای طراحی و برنامه ریزی برای ساخت هر سازه باید مقاومت و شرایط محل مورد نظر ، بررسی و آزمایش گردد.
خاک، محلی است که ساختمان های خود را روی آن بنا می کنیم . در نتیجه مهندس طراح قبل از هر چیز بایستی زمین محل ساختمان را مورد آزمایش قرار دهد و از اجزاء آن در لایه های مختلف مطلع شود تا مبزان تحمل بار زمین مورد نظر مشخص شود .
هر چه زمین سست تر باشد ابعاد پی ساختمان بیشتر می شود و میزان بارگذاری و نیز تعداد طبقات آن به نسبت کمتر می شود .
همانطور که بیان شد برای تعیین میزان مقاومت باید از آزمایشگاه های مجهز کمک گرفت ولی حالت دستی آزمایش خاک تا حدودی در نگاه اول یاری رسان خواهد بود .
دیدگاهتان را بنویسید