قفل «زمین» بر «مسکن»
قفل «زمین» بر «مسکن»
به گزارش سازه جو: به نقل از شرق، این پرسشی است که با دو کارشناس آن را مطرح کردهایم. سهم بالای 70درصدی قیمت «زمین» در قیمت مسکن موضوعی است که از سوی کارشناسان مورد تأکید قرار میگیرد. آنها معتقدند دولت باید برای قیمت زمین راهحلی بیابد. در اختیار قراردادن اراضی موات برای ساختوساز برای اقشار کمدرآمد، موردی است که از سوی کارشناسان مطرح میشود. همچنین برای کنترل 70 درصد سوداگری در بازار مسکن نیز اخذ مالیات بر عائدی سرمایه و مالیات بر خانههای خالی پیشنهاد داده میشود.
وارد رکود تورمی بخش مسکن شدهایم
فرهاد بیضایی، مدیرگروه سیاستگذاری مسکن دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه از سال 92 تا امروز در فضای رکودی مسکن قرار داریم، میگوید: برخلاف ادعای طرحشده رونق در حوزه مسکن را تجربه نکردهایم و نمیتوان با یک شاخص رشد قیمت مسکن، ادعا کرد که وارد فضای رونق شدهایم. این پژوهشگر اقتصاد مسکن میافزاید: پروانههای ساختمانی، نسبت سرمایهگذاری حوزه مسکن به سرمایهگذاری کل، رشد سرمایهگذاری در حوزه مسکن و ارزشافزودهای که این بخش ایجاد میکند، همه شاخصهایی است که در بررسی رونق بخش مسکن باید مورد ارزیابی قرار گیرد. تنها با شاخص میزان معاملات آن هم به نسبت سال قبل و نه به نسبت نیازی که در بازار وجود دارد، نمیتوان چنین تحلیلی ارائه داد. بیضایی با بیان اینکه روند رکود مسکن تداوم داشته، ادامه میدهد: در این مقطع (سال 97 و 98) وارد رکود تورمی بخش مسکن شدهایم، زیرا شاخصهای دیگر بخش مسکن، فضای رونق را نمایندگی نمیکنند.
70 درصد تقاضای مسکن، تقاضای سرمایهای است
او با بیان اینکه 70 درصد تقاضایی که در بخش مسکن وجود دارد، تقاضای سرمایهای است، میافزاید: این بخش بهدنبال دلالی و سوداگری در بازار مسکن است. تقاضای مصرفی که باید جامعه هدف سیاستگذاری در بخش مسکن باشد، کمتر از 30 درصد تقاضا در بازار مسکن را به خود اختصاص داده است. بنابراین اگر بخواهیم تقاضای مصرفی وارد بخش مسکن شود، حتما باید کنترل سوداگری در بخش مسکن صورت بگیرد. این، خود یک ابزار مالیاتی دارد، سامانه اطلاعاتی باید در این حوزه راهاندازی شود که میتواند بستری برای اخذ مالیات با عائدی سرمایه و مالیات بر خانههای خالی باشد. با این دو ابزار تا حدودی میتوانیم سوداگری در بازار مسکن را کنترل کنیم. مدیر گروه سیاستگذاری مسکن دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه باید رشد تولید مسکن را هم ایجاد کنیم، تصریح میکند: بزرگترین مانع بر سر تولید مسکن، زمین است.
سهم 50درصدی مسکن در سبد خانوار
از او درباره کاهش شدید قدرت خرید خانوار و به تبع آن، کمبود نقدینگی برای پیشخرید مسکن میپرسم. بیضایی پاسخ میدهد: مسکن یک کالای اساسی است که با سهم 50درصدی در سبد خانوار، قابل جایگزینی نیست. اگر در سبد هزینه خانوار، بتوانیم کالا و تقاضای دیگری مانند مدرسه غیرانتفاعی برای آموزش کودکان را حذف کنیم، نخواهیم توانست مسکن را از سبد خانوار چه بهصورت رهن و اجاره چه بهصورت خرید، حذف کنیم. سهم مسکن در سبد هزینه خانوار قابل توجه است، بنابراین میتوان همان هزینهای که خانوار برای رهن و اجاره مسکن اختصاص میدهند به بخش پیشخرید مسکن برای مالیات آنها انتقال داد. نکته آن است که این اقدام، با توجه به اینکه بخشی از سبد هزینه خانوار را کاهش داده یا حذف میکنیم، سبب میشود در میانمدت توانمندی خانوار در بخشهای دیگر افزایش یابد.
سهم بالای زمین در قیمت مسکن
محمد عدالتخواه، کارشناس بازار مسکن، نیز در پاسخ به اینکه آیا در رکود مسکن قرار داریم، میگوید: نیاز به مسکن بسیار بالاست، اما قیمت مسکن آنقدر بالاست که توان خرید نیز وجود ندارد. با وجود خانههای مازاد در جامعه که بیش از حد خالی ماندهاند و درمقابل، خانه کافی برای اقشار کمدرآمد وجود ندارد، بنبستی به وجود آمده که نمیتوان به راحتی از آن خارج شد. به گفته او، طبق اصل 31 قانون اساسی، دولت باید تسهیلات کافی را برای خرید مسکن فراهم کند که این اصل از سوی سیاستگذاران چندان جدی گرفته نشده است.
دیدگاهتان را بنویسید