۱۹میلیون نفر در حاشیه
۱۹میلیون نفر در حاشیه
کوچههای تنگ و خاکی، ضعف شدید اقتصادی، خیابانهای مخروبه و کمنور، سکونتگاههایی رو به ویرانی، جویهای پر از گل و لای، نبود هرگونه امکانات رفاهی شهری، مغازههای نیمهتاریک و جوانان و نوجوانانی که خطوط چهرهشان آوارگی را تصویر میکند همه و همه نشانههاییاند از قلب محلهای که حاشیهنشینان در آنها ساکنند.
به گزارش سازه جو: به نقل از آرمان، جدا از آسیبهای فزاینده اجتماعی که با حیات حاشیهنشینی گره خورده است، میتوان نشان داد که حاشیهنشینی مستقیما ریشه در زمینههای اقتصادی و فرهنگیای دارد که باید ردپای آن را در روستاها و شهرهای کوچک یافت.همانطور که معاون پیشگیری و درمان مرکز درمان سازمان بهزیستی کشور میگوید، بیش از 19میلیون نفر در مناطق حاشیهای با کمترین امکانات شهری و اجتماعی زندگی میکنند. اما امری که باعث نگرانی بیشتر در خصوص این آمار میشود، وجود ۳هزار منطقه حاشیهنشین در کشور است که 19میلیون جمعیت را با تراکم زیاد در خود جای داده و به اعتقاد کارشناسان هر لحظه بر این آمار افزوده میشود.
تلاش جهانی برای 5 شهر
در طول سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ بانک جهانی برای ساماندهی 5 کلانشهر ایران با تخصیص 150میلیارد تومان کمک بلاعوض مشارکت اعلام کرد. بر اساس موافقت نامهای که مابین ایران و بانک جهانی منعقد شد این سازمان مالی بینالمللی برای ساماندهی حاشیهنشینی در نقاط مختلف ایران مشارکت خود را اعلام کرد و در مرحله نخست پنج شهر سنندج، کرمانشاه، بندرعباس، زاهدان و تبریز بهعنوان مناطق پایلوت مدنظر قرار گرفتند.
کردستان
سنندج بهعنوان بزرگترین شهر استان کردستان دارای بیشترین جمعیت حاشیهنشین در منطقه و کشور است، بهطوری که با اختصاص اعتبار 12میلیارد تومانی بانک جهانی در طرح پایلوت قرار گرفته است. به گفته مدیر کل سابق امور اجتماعی استانداری کردستان مناطق حاشیهنشین سنندج ۵۴درصد از جمعیت این شهر را در خود جای داده است.
کرمانشاه
استانی مرزی که در طرح پایلوت بانک جهانی قرار گرفته است و برنامههای مختلف از سوی مسئولان برای درمان حاشیهنشینی درکرمانشاه در حالی ارائه میشود که ۳۰۰هزار کرمانشاهی همچنان در حاشیه شهرها زندگی میکنند.
فضلالله رنجبر فرماندار کرمانشاه با اعلام شناسایی 36 محله دارای بافت فرسوده از اجرای طرح بازآفرینی توسعه شهری، محدودکردن دامنه ساختوساز، ایجاد پایگاههای سلامت برای جلوگیری از افزایش حاشیهنشینی در این استان خبر داده است.
لرستان
خرمآباد و شاید مناطقی از بروجرد یا ازنا، شاید هم در نزدیکی پلدختر، مکانهایی هستند که حاشیهنشینان به آنجا پناه میآورند. همانطور که مسئولان این استان اهمال برخی شهرداریها را یکی از عوامل گسترش حاشیهنشینی در شهرها میداند.
ایلام
بیش از 48درصد از جمعیت استان ایلام در شهر ایلام ساکن هستند. این حجم بالای جمعیت در مقایسه با وجود 14 شهر در این استان نشانگر هجوم عظیمی از جمعیت به این شهر است.
نظام توزیع نابرابر
بنا به اظهار نظر مسئولان، اصلیترین زمینهای که به حاشیهنشینی دامن میزند، اقتصاد شهری و روستاییای است که نمیتواند نیازهای ساکنان را برآورده کند. درست است که شرایط اقتصادی هر استان تفاوتهای مهمی ایجاد میکند، اما در میان حاشیهنشینان از استانهایی که اقتصاد صنعتی دارند نیز دیده میشود، چیزی که میتوان آن را مرتبط با دوره طولانی تحریم و نابسامانی در شاخههای صنعتی ارزیابی کرد.
دیدگاهتان را بنویسید