روزگار افول انبوهسازان مسکن
روزگار افول انبوهسازان مسکن
عبارت «انبوهسازی» در حوزه ساختوساز با تدوین برنامه سوم توسعه، وارد ادبیات اقتصادی کشور شد. به این معنا که از زمان شروع برنامه سوم توسعه، تولید انبوه مسکن مورد توجه سیاستگذاران این حوزه قرار گرفت و ضرورت رویآوردن به انبوهسازی با اهداف مشخص، بیش از پیش احساس شد.
به گزارش سازه جو: به نقل از فرهیختگان، در ماده 138 فصل 19 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور آمده است: «بهمنظور افزایش سهم تولید انبوه مسکن از کل ساختوسازهای کشور و همچنین افزایش تولید واحدهای مسکونی کوچک، سازندگان اعم از خصوصی و تعاونی مورد حمایتهای ویژهای از سوی دولت قرار میگیرند.» این قانون که در سال 79 بهعنوان چشمانداز توسعه در بخش مسکن تصویب شد، امکان استفاده از ظرفیتهای بیشماری را که در حوزه مسکن تا پیش از آن مغفول مانده بود فراهم و فعالان صنعت ساختوساز را که تا آن زمان معمولا بهصورت انفرادی یا تشکلهای کوچک فعالیت میکردند را گرد هم جمع کرد و در گذر زمان شرکتهای انبوهسازی متعددی را شکل داد.
کاهش 14 درصدی سهم انبوهسازی
طبق آمار ارائهشده از سوی وزارت راهوشهرسازی، سهم انبوهسازی مسکن از ساختوساز در مناطق شهری کشور طی سالهای 85 تا 91 روند صعودی داشته است. به این ترتیب که سهم انبوهسازی ساختمانهای سهطبقه و بیشتر در ساخت و ساز در سال 85 معادل 39 درصد بوده که این رقم در سال 86 به 54 درصد و در پایان سال 91 (آخرین سال دولت دهم) به 65 درصد رسیده است. طبق همین آمار، در سال 92 سهم انبوهسازی ساختمانهای سهطبقه و بیشتر از کل صنعت ساختوساز با یکدرصد کاهش به 64 درصد رسید. این روند همچنان تا پایان دولت یازدهم ادامه داشت بهحدی که در پایان سال 95، سهم انبوهسازی مسکن از کل ساختوساز در کشور به 53 درصد کاهش یافت.
کاهش 63 درصدی انبوهسازان در تهران
براساس آمار ارائهشده از سوی انجمن انبوهسازان تهران، در حال حاضر بیش از 6 هزار انبوهساز در کشور وجود دارد. انجمنهای انبوهسازی در سراسر کشور و به تفکیک هر استان دایر است که انبوهسازان هر استان با عضویت در این انجمنها فعالیتهای ساختوساز مربوط به استان خود را انجام میدهند. طبق اعلام انجمن سراسری شرکتهای ساختمانی، طی سالهای اخیر بسیاری از شرکتهای انبوهساز فعال یا از چرخه تولید مسکن خارج شدهاند یا فعالیت خود را در حوزههای دیگری ادامه دادهاند.
انحصارطلبی انبوهسازان دولتی
مدیرعامل یک شرکت ساختمانی انبوهساز میگوید: «شرکتهای ساختمانی یکی پس از دیگری در حال تعطیل شدن هستند، چراکه سیاستگذاریهای وزارت راهوشهرسازی که متولی سیاستگذاری در عرصه ساختوساز کشور است باعث شده سهم انبوهسازان در مشارکت در حوزه ساختوساز کاهش یابد تا جایی که جایگاه انبوهسازان در بخش نظارت بر ساختوساز نیز تنزل پیدا کرده است. این سیاستهای اشتباه، بازار مسکن را در رکود فرو برده و علاوهبر این موجب افزایش قیمت تمامشده مسکن شده است.
دیدگاهتان را بنویسید