دلالی مسکن پای تلفن
دلالی مسکن پای تلفن
به گزارش سازه جو: شکوفه حبیبزاده در شرق نوشت: محمود محمودزاده درباره راهاندازی این سامانه گفته است: «تاکنون بیش از ۱۳میلیونو ۵۰۰ هزار واحد مسکونی شناسایی و در این سامانه ثبت شده که برآورد این است که دومیلیونو ۷۰۰ هزار واحد مسکونی خالی داشته باشیم که از امروز (دیروز)، برای مالکان این واحدها پیامک ارسال میشود که واگذاری مالکیت یا اجاره آن را اظهار کنند». محمود محمودزاده همچنین خبر داده ۷۲ هزار واحد مسکونی شناسایی شدهاند که مالکان آنها افراد زیر ۱۸ سال هستند. مواردی که این مقام مسئول به آنها اشاره کرده است، در قالب شناسایی خانههای خالی و در ادامه مالیاتستانی از آنها میگنجد.
دسترسی به پایگاه دادههای مختلف، چقدر تضمینکننده دقت این سامانه است؟
بهدلیل آنکه پایگاه دادههای مختلفی برای جمعآوری این دادههای وجود دارد، انتظار میرود قدرت و دقت این سامانه بالا باشد. یکی از ارکانی که تاکنون اخذ مالیات از خانههای خالی اجرائی نشده است، نبود دادههای کافی بوده است. در واقع پاشنه آشیل، نبود سامانه بود که برخورد دقیق با سوداگران را مختل میکرد. اکنون به نظر میرسد میتوان امیدوار بود که دانهدرشتهای مورد اشاره، بهویژه مالکان حقوقی (بانکها، مؤسسات مالی و…) شناسایی شوند تا هم وارد بازار مسکن نشوند و هم منابع اعتباری آنها با این شیوه بنگاهداری دچار مشکل نشود.
آیا شناسایی این واحدها، فارغ از مالیاتستانی، کارایی ویژهای برای بازار مسکن دارد؟
میتوان به تزریق آنها به بازار امیدوار بود. بخشی از این واحدها متعلق به مالکان حقوقی است که اساسا تمایلی ندارند که اگر واحد خالی دارند، آن را اجاره دهند. حال اگر این واحدها شناسایی شوند و به آنها اخطار داده شده و مجبور شوند، معمولا به سمت فروش واحدها حرکت میکنند که در این صورت سمت عرضه در بازار مسکن تقویت میشود.
یک نگرانی اینجا وجود دارد؛ گاهی افراد در سرزمین آبا و اجدادی خود یا به هر حال در مکانی خوشآبوهوا نیز خانهای دارند که محل سکونت اصلی نیست، آیا آنها هم مشمول مالیات خانههای خالی میشوند؟
گاهی خانههای خالی را غیر از مفهوم سوداگری داریم. در یکسری از شهرهای کوچک بهدلیل محدودیت امکانات، مشاغل و مهاجرت، افراد خانههایی در سرزمین آبا و اجدادی خود دارند، اما در آنجا سکونت نداشته و به تهران یا کلانشهرها مهاجرت کردهاند.
معاون وزیر درباره شگردی صحبت کرده که بهنظر میرسد برای فرار از مالیات انجام شده باشد؛ ۷۲ هزار واحد مسکونی شناسایی شده که مالکان آنها افراد زیر ۱۸ سال هستند. چه شگردهای دیگری عموما به کار گرفته میشود؟
انواع مختلفی وجود دارد؛ یکی از موارد، صغر سن افراد است یا خانه دیگری به نام آنها نیست و افرادی که احتکار میکنند، خانهها را به نام این افراد ثبت میکنند؛ زیرا میدانند با کدملی این موارد چک میشود. بنابراین از پیشنهادهایی که در تدوین طرح اولیه مطرح بود، آن بود که تعداد خانههای خالی را براساس خانوار مشخص کنند؛ مثلا هر خانوار بتواند یک یا دو خانه داشته باشد و اجازه داده شود یک واحد مسکونی هم خارج از محل اصلی زندگی خود داشته باشند و مازاد آن را مشمول اخذ مالیات کنند.
چه هدف دیگری میتواند وجود داشته باشد؟
ممکن است سیاستگذار، درآمدزایی را در قالب ردیف اعتباری درخور توجهی برای دولت در نظر گرفته باشد. اگر این ردیف اعتباری در اولویت قرار گیرد، ممکن است به بخشی از تقاضای مصرفی نیز صدمه وارد کند. معمولا پیشنهاد میشود منابع درآمدی از این حوزه، عمدتا یا کامل در حوزه مسکن در قالب کمک به ودیعه مسکن، اجارهبها یا مصرفی مانند مسکن اجتماعی و… مورد استفاده قرار گیرد. در واقع باید نگاه تنظیمگری بازار دنبال شود.
دیدگاهتان را بنویسید