خریداران مسکن در تله «قیمتگذاری و سهمیهبندی» سازندهها
خریداران مسکن در تله «قیمتگذاری و سهمیهبندی» سازندهها
به گزارش سازه جو:به نقل از دنیای اقتصاد، دولتیها در مواجهه با پدیده غیراخلاقی «عرضه ساختمانهای نوساز معیوب و ناقص به خریداران مسکن»، بحث کلیشهای «امضا فروشی» را پیش میکشند تا واقعیت آنچه در بازار ساخت و ساز و خدمات مهندسی وجود دارد و میوه تلخ سیاستگذاری دولت است، مرئی نشود. بررسیهای تخصصی در حوزه فعالیت مهندسان ساختمانی نشان میدهد: در بازار ساخت و سازهای مسکونی یک «نابازار» شکل گرفته است که در آن، تخصص و نقش حیاتی مهندسان سرکوب مالی میشود بهطوریکه پیامد این نابازار به «مانور دو شغلههای بیتخصص یا کمتخصص» در بازار ساختمانسازی و عرضه واحدهای مسکونی نوساز مورددار است.
مهندسان ناظر بهجای اینکه در بازار رقابتی بتوانند تجربه و تخصص خود را به مالکان زمین و عوامل ساخت و ساز با قیمت واقعی عرضه کنند مجبور به دریافت کوپن (سهمیه نظارت) در نابازار هدایتشونده توسط دولت هستند. در این نابازار، دستمزد همه مهندسان با هر سطح تجربه، خلاقیت و تسلط بر کار، با نرخی معادل یک درصد هزینه ساخت و ساز محاسبه و پرداخت میشود.
این شکل مهندسی بازار خدمات مهندسی ساختمان باعث سرکوب انگیزه کار و نظارت شده است. منافع گروهی از سیاستگذاران بر تداوم وضع موجود و مانع شدن از شکلگیری بازار رقابتی است. پر واضح است آنچه تحت عنوان «نظارت رقابتی» مطرح میشود، خدماتی است در جهت کنترل کیفیت ساختمان که به کارفرمایان ساختمانی عرضه میشود و نه خدمات بازرسی که نقشی حاکمیتی است و در جهت تامین منافع بلندمدت بهرهبرداران و ساکنان ساختمانها لازم است توسط مسوول صدور پروانه ساختمانی و کنترل و نظارت بر اجرای ساختمانها (شهرداری) به انجام برسد.
دیدگاهتان را بنویسید